Vad är gigekonomi och hur ser kampen emot den ut, internationellt? Sveriges ledande experter inom gigekonomi, GigWatch, lär dig genomskåda myterna och förstå ideologin bakom fenomenet. De tar också en närmre titt på de lokala gigaktörerna i Umeå.
Vad är gigekonomi?
Du kanske har stött på termen gigekonomi när appar som Uber, Foodora eller Tiptapp kommit på tal. Ordet gig kommer från musikbranchen, där musiker oftast saknar fast anställning och istället får ta ett jobb i taget, vilket kallas gig. Begreppet gigekonomi syftar ofta till att beskriva en rad företag vars affärsmodell går ut på att anlita folk på uppdragsbasis med obefintliga eller osäkra anställningar. Dessa anställningsformer marknadsförs ofta som fördelaktiga på grund av deras ”flexibilitet” jämfört med fasta anställningar.
Vi får höra att gigekonomin är framtidens moderna jobb, men vad är det egentligen vi förväntas ställa upp på? Den påstådda flexibiliteten innebär en stor otrygghet och argumenten för gigekonomin bygger på felaktigheter och myter.
Här är några gemensamma nämnare för apparna. Känner du igen dig i några eller flera av dessa punkter? Då arbetar du antagligen inom gigekonomin.
- Du tilldelas arbete genom en app
- Du har inga garanterade timmar
- Du är inte anställd av företaget du jobbar för
- Du behöver stå för dina egna redskap
- Arbetet marknadsförs som ett extrajobb
- Flexibilitetsmyten
Gigwatch är ett intitativ av ungdomar från olika delar av civilsamhället som vill se en förändring på den utveckling som pågår i samhället just nu, där “gigekonomin” breder ut sig till fler och fler branscher.
Det är en utveckling som innefattar en gigifiering av hela arbetsmarknaden. Den innebär å ena sidan att nya gigföretag tar över marknaden men även att företag som tidigare erbjudit traditionella anställningar väljer att använda sig av mer osäkra anställningsformer och arbetsvillkor. Jobbar du inte redan inom gigekonomin finns risken att du inom en snar framtid kommer att göra det, om vi inte gör något åt det nu.
I länder som USA, Storbritannien och Tyskland ifrågasätter i dag allt fler människor hur positiv den upphajpade gigekonomin egentligen är. Krav börjar ställas på garanterade timmar, större trygghet och att bli erkänd som anställd. I Sverige är det betydligt mer tyst. Det vill vi ändra på.